3D Printen en CAD/CAM

 

-Afgerond-

 

Vaak zijn de oorspronkelijke productietechnieken om vervangende onderdelen voor erfgoed te produceren te kostbaar geworden. De onderzoeksvraag is dan ook hoe moderne CAD/CAM technieken kunnen worden toegepast ter vervaardiging van deze onderdelen.

Op elke locatie van het Mobiel Erfgoed Centrum (MEC) bevinden zich een aantal werkstations, ICT labs, waar CAD tekeningen gemaakt kunnen worden. Onderdelen worden opgemeten en nagetekend waarna deze aan boord van de MEC-locatie 'Geertruida' via de 3D printer geproduceerd kunnen worden.

Als concreet onderzoeksobject is een stalen historisch ‘tramluik’ gekozen, ter beschikking gesteld door stichting RoMeO. Een handvat in het luik en het luik zelf moeten bij de restauratie van een historische tram worden vervangen.

Van het handvat is door een techniekstudent een 3D-file gemaakt. Daarna zijn er door middel van 3D-printen een aantal handvatten geproduceerd die nu op duurzaamheid worden getest op een rijdende tram.

Voor het luik wordt ook gezocht naar andere productiemethoden en materialen. Zo worden er op het moment prototypes van composietmateriaal en aluminium vervaardigd.

 

In dit project wordt samengewerkt door:

• TU Delft
• Stichting RoMeO
• Hogeschool Rotterdam
• MKB bedrijven
• Mbo Onderwijs

 

december 2013

Partner EFRO:

Van Wijngaarden
www.arjanvanwijngaarden.nl